Stel je voor dat eens per jaar iedereen ter wereld met een willekeurige ander van lichaam en leven ruilt

13 mei 2021 Door

Thomas van der Meer, mijn favoriete invalcolumnist van de Volkskrant, schreef vorige week over de merkwaardige plannen van zijn kennis Jochem: ‘Zo lijkt het hem een goed idee om een stel kinderen te laten opvoeden door robots, afgezonderd van de samenleving. Op hun 18de verjaardag krijgen die kinderen een overzicht van alle politieke ideologieën. Omdat ze niet zijn beïnvloed door de verhalen van mensen, kunnen ze op basis van louter rationele afwegingen een keuze maken. Zo komen we eindelijk te weten welke ideologie de juiste is, volgens Jochem.’ Uit de column blijkt Jochem een aanhanger van Forum voor Democratie. Zou hij verwachten dat in dit robotexperiment de kinderen uiteindelijk voor een rechts-nationalistische ideologie kiezen?