De T. rex wandelde in mensentempo

23 april 2021 Door

Hoe snel Nederlands’ beroemdste dinosaurus precies wandelde valt lastig te controleren. Trix uit Naturalis is immers al 66 miljoen jaar dood. Maar een goede schatting moeten we toch wel kunnen maken, dachten onderzoekers van Naturalis, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Waar eerdere wetenschappers bij het bepalen van loopsnelheden van dino’s vooral naar de poten keken, werd deze keer ook nadrukkelijk de staart meegenomen in een computersimulatie. Daaruit volgde een ideale loopfrequentie, waarbij de poten en staart van de T. rex zo schommelden dat het dier zo min mogelijk energie hoefde te gebruiken. Trix wandelde waarschijnlijk met zo’n 4,6 kilometer per uur rond, vergelijkbaar met het wandeltempo van een mens. De wetenschappers, onder wie student bewegingswetenschappen Pasha van Bijlert, publiceerden hun vondst in Royal Society Open Science. Rest de vraag: hoe hard kon een T. rex rennen? Daarover zijn wetenschappers al lange tijd in debat. Onderzoekers van de University of Manchester kwamen in 2017 uit op een maximumsnelheid van zo’n 19 kilometer per uur. Hogere snelheden konden de botten van het dier niet aan, volgens hun berekeningen. Ter vergelijking: Daphne Schippers op topsnelheid gaat richting de 40 kilometer per uur.