Robotjockeys laten kamelen rennen

17 april 2021 Door

Wonderlijk dat sommige robots zo op mensen lijken. Dat de robotbouwers tijdens het ontwerpen van machines voor een specifieke taak toch weer uitkwamen op een bovenlichaam, een onderlichaam, twee armen en twee benen. Deze robotjockeys racen tijdens het Al Marmoon Heritage Village festival in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), dat in het teken staat van het traditionele bedoeïenenleven in de woestijn. Daar horen races bij met kamelen en mensen met geld die daarop wedden. Jockeys moesten steeds lichter worden, dan rennen de kamelen harder – in volle vaart halen ze 40 kilometer per uur. Maar om kinderen zo ver te krijgen werden ze vanaf heel jong al in feite tot slaaf gemaakt, en lang niet al die kinderen overleefden het. De VAE verboden kind­jockeys in 2002. In 2004 deed de eerste robot mee, nu komen er geen mensen meer aan te pas maar alleen nog robots met een afstandsbediening en een zweepje. De robots moeten alleen wel een beetje op een echte jockey lijken, met dat zweepje dus. Zonder iets dat op een mens lijkt weigeren kamelen te rennen.