Een buitenaardse geboorte: uit de buik van Marsrover Perseverance komt een klein helikoptertje

2 april 2021 Door

Het heeft wel iets weg van een buitenaardse geboorte. Uit de ‘buik’ van Marsrover Perseverance, die sinds februari op de rode planeet bivakkeert, verschijnt een kleine helikopter. Inguinity heet deze drone, oftewel ‘vindingrijkheid’. De eerste testvlucht staat gepland voor eind komende week. Als die succesvol verloopt, is het de eerste keer dat een gemotoriseerd toestel rondvliegt op een andere planeet. De zwaartekracht op Mars is slechts een derde van die op aarde, toch is rondvliegen met een helikopter er beduidend lastiger dan hier. Dat komt door de ijle atmosfeer op Mars. De drone is daarom relatief licht (1,8 kilo), de rotoren hebben een grote spanwijdte (1,2 meter) en gaan draaien op zeer hoge snelheid (2.400 omwentelingen per minuut). Erg hoog zal het helikoptertje niet komen, reken op een eerste testvlucht van 3 meter boven de grond. Toch kijken veel ruimtevaartliefhebbers uit naar de eerste metingen en beelden van de drone, die weer een totaal nieuw perspectief zullen bieden op de rode planeet.